De R.K. Parochiale Jongensschool in de Caeciliastraat.

Verscholen in een duistere hoek in de Caeciliastraat stond deze school vanaf de oprichting in 1924. Nauw verbonden met het Patriarchaat van de Hartebrugkerk,  even verder op in de Haarlemmerstraat.
Een gewone R.K. lagere school alleen voor jongens.
Sommigen noemden het een bunker door zijn imposante uiterlijk met zijn niet te missen hek.
Alles in de stijl uit de jaren 20 gebouwd naar een ontwerp van architect van der Laan. Het gebouw had boven en beneden vier lokalen, een monumentale trap in het midden.Eind jaren vijftig ging men over op TL buizen ipv de bekende aan een buis hangende schoollampen.

Foto uit 1946 van het personeel.
Van l.n.r.  dhr. Duym – klas 4,  dhr. Winkelmolen –  klas 5,  dhr. Vreeburg – klas 6a, dhr. Paulus – klas 3, dhr. Jacobs –  klas 6B en mej. van der Horst –  klas 2.
Zittend mej. van Houten –  klas 1.

Het rapportenboekje.
Daar moest je het van klas 1 tot en met klas 6 mee doen.

En wat werd er daar zo al in bijgehouden?
Uiteraard de vorderingen in godsdienstleer, maar ook het vak Frans en soms in de eerste klas het kerkbezoek.
Opvallend de paraaf van dhr. Vreeburg, directeur van de school.
Voor ons was het Ok!

9 gedachten over “Caeciliastraatschool”

 1. M. Juffermans-Zandbergen

  Wat grappig om deze site te vinden. Mijn broer Guus zat op deze school. Ikzelf op de aangrenzende meisjesschool in de Haarlemmerstraat. De Mariaschool. Ook helaas afgebroken. Ik woonde t.o Bonaventura in de Mariënpoelstraat. Mijn broer zat daar op de HBS en ik ken bijna alle leraren. Enkele ervan gaven ook les op het Agnes. Daar ging ik later naar toe, aan de Oude Vest. Daar zaten meisjes Van Ulden op, is dat familie van je? Ik woon nu in Boxtel.

  Groet,
  Marianne Zandbergen

 2. Adri Straathof

  Wie wil mij een e-mail sturen? Ik ben 83 jaar. Ik heb op de Parochiale Jongensschool aan de Caeciliastraat bij meneer Vreeburg op school gezeten van 1944 tot en met 1950.

 3. Op deze school heb ik nog gezeten,in de derde klas blijven zitten,ik- woonde toen of verbleef in het kindertehuis van de zusters,was hoofd ingang van dat kindertehuis aan de OUDE VEST 54,ik kom zeker 1x in de maand in Leiden,Geb:17 April 1944 Celebesstraat 47,
  kinder te huis met een eigen kapel,misdienaar nog geweest,er waren ook Meisjes,dus jongens en meisjes,ik zou er nog heele verhalen over vertellen,maar ja goede prettige,maar ook teleurstellende,en wat is er nu nog over,de School afgebroken,het tehuis is een Bibliotheek geworden,College B en W.Gem.Leiden,wat doet u toch met de
  Ziel van de Stad Leiden,nog getrouwd in Leiden,25 Januari 1965,ik word Bedroefd,wat er allemaal aan Ziels vernietiging gebeurd.Met Groet. S.van den Berg.

 4. Peter Hogenboom

  Leuke Jeugd herinnering.
  Mijn broer Leo Hogenboom en ik (Peter Hogenboom) hebben onze lagere school jaren op deze school doorgebracht. Onze ouders hadden een Kaas winkel op de hoek van de Haarlemmerstraat en de Jan Vossen steeg.

 5. Bekende plek. Met rechts een schoenenwinkel van Krol en links de Janvossensteeg.
  Kenmerkende ronde deur ?
  Kocht er ooit nog wel eens kaas toen ik op de Haarlemmerstraat woonde.
  En aan de overkant het cafë “Het Vosje” van de familie Tetteroo.

  1. Wat leuk om hier berichten te zien van familie ik ben namelijk een kleindochter van Vincent van Ulden en dus achterkleinkind van Barthelomeus die in 1880 is geboren ik heb hem zeker nog gekend als klein kind?

  2. René Klinkhamer

   Wat leuk om op deze site mijn lagere school te vinden. Ik heb op deze school gezeten van 1957 tot 1963. Bewaar goede herinneringen aan de onderwizers. Jufr van Houten (klas 1). Lief en o zo gelovig. Jufr van der Horst (2). Gemoedelijk maar ook streng. Gaf je nog een klap voor je hoofd als je zat te praten. De enige van de onderwijzers die nog sloeg.
   Jufr Duim( 3 en 4). Geweldige vrouw met een uniek beloningssysteem. Haalde je een 8 kreeg dan je een kaartje en bij 6 kaartjes een knots. Heerlijke veilige en leerzame sfeer.
   Dhr Mulder(5) . Mijn held. Wist alles in mijn beleving van het helal tot stekelbaarsjes. Was sportief en rustig. Ik denk dat ik eigenlijk een beetje verliefd op hem was. Knappe man ook.
   Laatste jaar dhrRotteveel (6). Wat chaotisch jaar doordat hij het ook nog druk had met het schoolhoofdschap. Over het algemeen een heerliijke onbezorgde tijd gehad.

   1. Mooi verhaal René,
    Ik heb van 1 september 1954 tot 31 augustus 1960 op deze school gezeten. Jij kwam dus drie jaar later. Volgens mij zijn er in de tussenliggende periode nogal wat onderwijzers vertrokken.
    De eerste klas, nu groep 3, was altijd voor Juffrouw van Houten. Zij woonde op het Galgenwater en was zeer betrokken bij het wel en wee van haar leerlingen. Haar lokaal was op de begane grond links vooraan. Op het rapport stond onder bijzondere opmerkingen altijd ïn het bij haar horende regelmatige schuine handschrift “mooi”. De tweede klas was van juffrouw van der Horst. Inderdaad een (te) streng mens. Je was altijd een beetje bang voor haar.
    In de vierde en vijfde klas kreeg is juffrouw Wiessing. Zij was jong en kwam net van de Pedagogische Academie. In die periode is zij getrouwd en mocht elke leerling van haar een keer tussen de middag met haar mee naar huis om te lunchen.
    De meeste leerlingen kwamen lopend naar school.. Je mocht dan bij haar achterop. Heeft heel lang voor de klas gestaan.
    In de vijfde klas had je in het schooljaar 58-59 dhr. Mulder.
    Hij was verantwoordelijk voor het advies welk vervolgonderwijs er mogelijk was na de lagere school. Hij was ook de coach van het voetbalelftal dat in dat jaar kampioen werd van Leiden en de bollenstreek, De foto van het team staat nog ergens op deze site.
    In klas 6 had je les van het hoofd van de school, dhr. Vreeburg. Door ons veelvuldig Ok genoemd. Ok had een klasindeling waarin de plaats/ rij een voorspellende waarde had.
    Zat je helemaal vooraan in rij 1 dan was je bijna zeker van een vervolg op Bonaventura. Zat je in rij drie of vier dan werd het de Mulo of het seminarie. In mijn klas zal Martijn Soesman die woonde bij de zusters Karmelietessen in de Hazewindsteeg. Hij deed de 6e klas voor de tweede keer en was daardoor de eerst geroepenen om de telefoon van de school op te nemen of om de schoolmelk uit te delen.
    Gedurende het schooljaar van dhr. Vreeburg werd deze lange wat stijve man ziek en werd zijn klas samengevoegd met de andere zesde klas boven van dhr. Schelkens.
    Een volle klas met leerlingen en veel natuur!.
    Het was ook de klas waarin we mochten kleuren en krijten en anders moesten gaan schrijven. Een soort herhaling van de eerste klas maar dan wat moderner.
    Als je nog foto’s hebt uit die periode dan hoor ik dat graag.
    Groet.
    Hans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *