Reacties: 

Beste Hans, 
Bij toeval jouw site bezocht. Erg van genoten. Zelf op Bona gezeten van 1959 tot 1965. De A kant. Ik weet niet of je bent geïnteresseerd in klassenfoto’s van mij, in ieder geval zie je op de foto van 2d diverse bekenden. 1d 59/60 2d 60/61 3b 62/63 a4a 63/64. (Deze foto’s zijn geplaatst in de rubriek Klassenfoto’s)
Groetjes,
Leo van Maris. 

Beste Hans, 
Nadat mijn jongste dochter mij een keer vroeg of ik nog foto’s had uit mijn eigen middelbare school periode ben ik ook eens gaan zoeken op internet en heb jouw site “Eindexamen 1965 / 1966” gevonden. 
Zelf heb ik het Bona na de 3e klas (HBS-3c) verlaten en ben naar de HTS in Den Haag gegaan dus de eindexamenklas is niet op mij van toepassing maar de tijd t/m de 3e klas wel en ik heb met heel erg veel plezier de gehele site op m’n gemak gelezen. 
Je hebt er erg veel werk van gemaakt met al die foto’s en vooral de bijbehorende verhalen en wetenswaardigheden uit die periode, dat je al die details nog wist!
Voor ons – als klasgenoten uit die tijd – een unieke site, dat wilde ik je toch graag laten weten.
Groeten, 
Lex Vos de Wael

Dag Hans, 
Heel toevallig vond ik je Website, hoe is het in Godsnaam mogelijk, dat je je zoveel herinnert.
Soms realiseer ik me, dat de middelbare schooltijd een gigantische indruk op me heeft gemaakt, zonder overigens veel oude schoolvrienden te ontmoeten.
Al heel lang ben ik bevriend (gebleven ) met Jos van der Poel, de broer van Ton, die ik nog wel regelmatig zie, ook sprak ik Jan Blom op de begrafenis van de moeder van Jos en Ton v.d. Poel.
M’n neefjes Peter en Hans van Zonneveld, daarvan zie ik af en toe wat.
Leo Douw is een goede vriend van me gebleven.
Trouwens m’n oudste vriend is Jan van Eijden, die ik ken van de 1e klas Gymn.
hem zie ik nog zeer regelmatig.
Ives van der Poel zag ik enkele jaren geleden nog, hij is helaas overleden.
Jimmy Gottschalk heb ik nog tot diep in de jaren tachtig bevriend meegemaakt
Ook mensen als Ron Scholten, daar was ik wel mee bevriend, maar ook uit het oog verloren. 
Weet jij wellicht waar Frits Houtman te vinden is, die zou ik graag weer eens ontmoeten, als hij nog bestaat, dat weet je nooit.
Afgelopen maandag werd ik zestig jaren (uitgeschreven vanwege het plechtige getal) Jij zult ook wel zoiets zijn.(58?)
Nou zomaar even wat chaotisch opgeschreven, wie weet houden we een (vernieuwd) contact.
Bezoek maar eens m’n website, dan weet je wat meer:
http://home.wanadoo.nl/harryvandertuin/
Overigens herinner ik me jou en je broer Frans nog zeer goed, jullie zaten midden in de klas achter me.
hopelijk gaat het goed met jou, met mij gaat het uitstekend, 
Met hartelijke groet,
Harry van der Tuin

Dag Hans van Ulden,
Met veel plezier heb ik de website over het Bonaventura van veertig jaar geleden bekeken. Veel herkenning. We moeten elkaar op de gangen nog hebben gepasseerd, ik arriveerde in 1964. Margie Ball kan ik me nog herinneren, ze brak in die tijd net door. 
Afgelopen dinsdag is mijn zoon voor het eerst naar de Marienpoelstraat afgereisd, na drie jaar Oude Wetering (dat is de reden dat ik de website van het Bona bezocht en jouw website tegen kwam). Leuk voor mij om een reden te hebben het gebouw nog weer eens te gaan bekijken. Spannend voor hem, de confrontatie met de opvolgers van Jantje de Jong, Joosten, Bonnet, Van Gennip, Hagemeijer, Sistermans (frans), Meijer, Van Woerden, Penders etc. Hun geest waart er ongetwijfeld nog rond. 
Bedankt voor je bijdrage bij het oprakelen van wat herinnneringen.
Met vriendelijke groet,
Fons van Rijn.

Beste Hans, 
Even mijn gemopper relativeren, ik was bezig je gigantische fotoverzameling door te werken maar moest er voortijdig mee stoppen vanwege de tijd. Ik was even helemaal uit 2006 weg. Van alles kwam er uit die twee jaar boven. De naam van de tekenleraar, ook dat juffrouw Ort spaarde voor ijsjes (bij ons moest je een dubbeltje geven als je te laat kwam) en dat ze in een Dafje reed, de naam van de eenbenige leraar Engels, door jou terecht een cynicus genoemd, meneer Nelissen, tegen wie ik een keer zei: “goedemiddag meneer de biologieleraar” wat totaal niet op prijs werd gesteld. Ik deed ook toelatingsexamen, het was heel warm weer (1957) en ik viel bijna flauw, juffrouw Annie was toen heel bezorgd voor me en dank zij haar slaagde ik. Je zei dat er in 1954 één meisje was, nou ik heb er geeneen gezien, die zaten twee straten verderop. Wat meisjes betreft was de school bijna zo erg als nu de ayatollahs. Bij de zeeverkenners was het verboden om met “watergidsen” contact te hebben, maar het was een sport om met een boot gevuld met zes jongens stiekem meisjes mee te nemen, deze gidsen hadden namelijk geen zeilboten maar eenvoudige roeivletten. Natuurlijk mocht daar teruggekomen niet over gesproken worden. De “seksuele voorlichting” was ook ongelooflijk, je kreeg het pas als je hiertoe van thuis een briefje met toestemming had meegekregen, ik kreeg het van pater Blub die er achteraf (toen ik wist hoe het echt zat) zelf ook niet veel van had begrepen. 
IK was niet zo goed in wiskunde (vandaar gym alfa) en we hadden toen een wiskundeleraar, zijn naam ben ik ook kwijt, misschien weet jij die nog, en die heeft me op mijn verzoek “kunt u me uitleggen wat het allemaal inhoudt”, in een uurtje privé weer compleet bijgespijkerd, ik snapte weer hoe of wat, en kon de lessen weer volgen, nu ook met m’n verstand. Dat moet óók even gezegd! 
Later op het Bernardinuscollege hadden wij ook zo’n “voorleesleraar”, alleen die las zelf voor met het boek ondersteboven: dat van de leerling op de voorste rij tegenover wie hij gemakkelijk plaatsnam, zijn hoed hield hij tijdens de lessen altijd op. De man was geloof ik al in de zeventig. Van een van de leerlingen had hij ook de vader lesgegeven. Hij vertelde in de eerste les na de vakantie dat hij diens vader les had gegeven, dat dat een “rotzak” was en dat hij dat de jongen wel even zou laten voelen het komend jaar. Misschien een didactische aansporing voor die leerling om “zich niet te laten kennen” en extra goed zijn best te doen, wie weet? 
Ik was bijzonder bevriend met ene Harm Scholte, ik miste hem in de lijsten met namen, zeker ook voortijdig verhuisd. Verder ben ik wel enkele bekende namen tegengekomen. 
Inderdaad was pater Geurts een gezagsvol man, tegelijk ook innemend en vriendelijk. Met verwondering las ik zijn CV, daar had ik toen geen weet van. Je kunt er met je pet niet bij dat hij zijn leken-leraren niet meer stuurde wat didactiek betreft, maar in die tijd waren denk ik leraren veel autonomer dan nu, in deze tijd zijn het veel meer “onderwijsmedewerkers” geworden die alles in groepsverband doen. Toen kwam je, deed je les en je vertrok weer en kritiek was uit den boze. Als HBO-leraar kan ik daarvan meepraten, het is nu allemaal teveel naar de andere kant doorgeslagen. Ook het roken is verdwenen, althans misprijzend ontmoedigd.
Wat jammer dat de school verbouwd is, ik vond en vind het een architectonisch bijzonder gebouw, ben benieuwd hoe het er nu uitziet maar misschien staan er foto’s op je site die ik nog niet gezien heb. Anders ga ik er wel kijken als ik weer in Leiden ben, ik kom er niet zo vaak, want ik woon nu in Hardegarijp bij Leeuwarden en in de Randstad heb ik nu niet veel meer te zoeken. 
Ik hoop dat je me terugmailt, nogmaals dank en groeten,
Erik Tjallinks.

Beste Hans,
Hieronder nog wat klassenfoto’s uit mijn tijd.
Groet.
Ad van Noort

Beste Hans, 
Wat geweldig, die site. De twee jaren op Bona zijn voor mij 2 heel belangrijke jaren geweest. Mijn ouders verhuisden om de haverklap, dus in 1959 was het weer zover en vertrok ik. Mijn vader heeft voor zijn overlijden nog zijn excuses aangeboden voor dat vele verhuizen, waardoor de kinderen nergens “wortel konden schieten”. We gingen naar Limburg en ik ging daar weer naar de Franciscanen, op het Bernardinuscollege, waar ik mijn gymdiploma haalde (alfa). 
Ik heb meer vervelende dan goede herinneringen aan Bonaventura. De paters waren OK, maar veel leken-leraren waren sadisten: donderpreken, de leerlingen uitmaken voor niksnutten, of ze konden “geen orde houden” zoals een tekenleraar die ons vierkantjes liet inkleuren en als we onrustig werden (wat altijd het geval was bij hem) zette hij expres de gangdeur open “zodat de rector het kon horen”. Pater Blub vond ik geweldig, hij is een keer met me mee geweest om een zeldzame vogel in Voorschoten te fotograferen, ik was apetrots. Ook weet ik nog van mevr. Ort, aardrijkskundelerares die een keer dia’s liet zien van een zonnig land waar ze was geweest, ze plofte zowat uit haar vel toen een jongen zei dat hij een stijve kreeg bij het zien van al die meisjes op het strand. Meteen naar de rector dus. De meeste namen van leraren ben ik vergeten. O ja, Ta(a)ymans, Latijn, ik was een zwakke leerling dus hij zei tegen me: Tjallinks, als ik jou nog help, dan doe ik dat voor je moeder. Jij interesseert me niet. Zoiets vergeet je niet gauw. De zeeverkenners maakten veel goed, heel veel en waren belangrijker voor me dan al die plaaggeesten van leraren. Ik leerde er nl. zeilen en teamwork. 
Intussen ben ik nu 61 en werk als docent Onderzoeksmethoden en Statistiek (hoe bestaat het, met alfa) aan de Christelijke Hogeschool Nederland te Leeuwarden, afdeling Hoge Hotelschool. 
Gelukkig hebben we tegenwoordig betere lesmethoden met vriendelijker leraren (nogmaals, de paters waren prima) hoewel het soms naar de andere kant lijkt door te slaan. 
Ik denk dat ik op de reünie kom, gek he als je ouder wordt heb je daar behoefte aan. 
Heelveel dank voor je site en veel succes!
Erik Tjallinks.

Geachte heer Van Ulden, 
Door een oud-klasgenoot werd ik gewezen op het bestaan van uw website. 
Zelf heb ik ook op Bona gezeten. Ik ben geslaagd voor gymnasium B in 1972. Leerlingen heb ik dan ook niet herkend op de foto’s. Diverse namen kwamen me echter wel bekend voor. Misschien oudere broers van mijn klasgenoten?
Maar waar ik het meest verbaasd over was, waren de meisjes op de foto’s. Laat ik er nu toch van overtuigd zijn dat er in mijn tijd helemaal geen meisjes op Bona zaten?!!! Er zaten in ieder geval geen meisjes in mijn klas en ook niet in de andere gymnasiumklassen. Pas toen ik al een of twee jaar op Bona zat, kwamen er meisjes. Hoe kan dat nou? Had ik in die tijd nog geen oog voor het vrouwelijk schoon of waren ze werkelijk even verdwenen tussen 1966 (toen ik op Bona kwam) en 1968?
En wie was toch die Blub met zijn grote liefde voor vogeltjes? Was die al weg toen ik kwam of heb ik bij toeval nooit les van hem gehad? Namen als Ebskamp, Bonnet, Jessen (pater Knipperbol werd deze zeer vriendelijke man oneerbiedig door ons genoemd) en Overeem zijn natuurlijk wel zeer bekend. Rector Geurts heb ik nog net een paar jaar meegemaakt.
Ik heb genoten van de vele foto’s en verhalen op uw website. 
Dank u wel,
Jaap van der Hulst

Hans,
Wat een schitterende website, hulde !! Ik heb hem doorgemaild naar mijn klasgenoten gymn A en B 1967-1973 
met vriendelijke groet,
Ben van Noort 

Van Jan Breedeveld (examen 1963) ontvingen we onderstaande foto’s: 

Jaren zestig;HBS-A klas 4 en HBS-B klas 4 

De rector in de klas . 
Dat voorspelde weinig goeds. Meestal was er dan wat uitgehaald en kregen we een preek of de tentamencijfers waren weer eens zwaar tegengevallen. Hij overhandigde persoonlijk de cijferlijst  met de door hem uitgesproken dreigende woorden: “zo kan je het examen op deze school wel vergeten”.
En daarbij werd zeker niet gelachen!
Dus het was een ander moment. Waarschijnlijk stond hij niet in de klas maar er voor.En doceerde zijn geliefde vak geschiedenis. Dan was hij door zijn vrolijkheid onherkenbaar. Altijd in zijn geliefde outfit. Hij verplaatste zich in Leiden dan ook met een damesfiets.

Twee legendarische figuren voor de B afdeling; Links Soupart de amanuenses en rechts Veldhoven. Vermoedelijk bezig met het H2S aantoningssysteem voor metaalionen; De wat terughoudende Veldhoven wist dat het door het Kipp-toestel opgewekte gas niet alleen stonk naar rotte eieren maar ook dat het zwaar giftig was.

Een rokende nieuwe leraar tekenen volgens Jan Breedeveld. Dit zou dhr. Roos kunnen zijn die als opvolger optrad van dhr. “Ellips” Bertels. Een groter contrast was niet denkbaar. Voor Roos was niets te gek. Hij introduceerde nieuwe technieken zoals het verven met tandpasta. De lucht kreeg je er gratis bij.

Hallo Hans,

Bij het google-en zocht ik op “tegelaar”en kwam toen op jouw web-site terecht. Heel leuke site! Bij het zien van de foto’s van in de school kwamen toch weer de nodige herinneringen boven. Herinneringen waarvan ik niet wist dat ze nog in mijn geheugen zaten. Voor mijn gevoel was er van mijn korte periode op het Bona (alleen klas B4 en B5) weinig “opgeslagen” gebleven. Zelfs nu kan ik me nog niets herinneren van de boottocht als afsluiting. Maar misschien komt dat wel omdat ik niet zo’n feestbeest was (nog niet trouwens). 
Ik heb onze klassenfoto’s een tijd terug op Schoolbank.nl gezet en ben toen ook jouw naam daar tegengekomen. Het eerste wat me te binnen schoot is dat jij samen met Wim Bots in de bank voor me zaten (hadden we in elk lokaal een vaste plaats?) en we een discussie hadden over de popgroep The Knickerbockers en hun hit Lies: waren dit soms ook The Beatles? 
En herinner me Theo Straathof die het weleens had over een vriend/dorpsgenoot die goed kon wielrennen: ene Joop Zoetemelk. Herinner me ook veel basketbal bij gym met met dhr. Kallenberg. Ik heb hem vorig jaar nog even gesproken bij een lustrum wedstrijd van B.S. Leiden. Hij is niet veel veranderd. 
En een feestje in een honk/clubhuis op de hoek van de Telderskade en de Rooseveltstraat in Leiden Zuid-West: jij en ik bemoeiden ons vooral met de platenspeler en niet zo met het dansen.Is je Bona-site een afgesloten hoofdstuk voor je of ben je nog geïnteresseerd in mijn verhaaltje (iets uitgebreider dan op Schoolbank.nl)? Ik kan eventueel op zolder nog zoeken of ik nog relikwieën uit die tijd heb.
Groetjes, 
Wil Tegelaar

Hallo Hans, 
Mini en Frans ken ik wel, maar wij kennen elkaar niet. Toch wil ik wat van me laten horen. Van Iet Slingerland – Scheerder kreeg ik de hint om op de website van Bona te kijken. Daar vraag je of iemand eventueel nog foto’s heeft betreffende de schooljaren daar. Nou dat moet je niet aan een foto-freak als ik vragen, want dan trek ik alle registers open. Kijk wat je ervan kunt gebruiken. 
Succes,
Annelies de Groot-van Hoorn

Beste Hans 
Toevalligerwijs kwam ik er achter dat er zo’n twee jaar geleden een reunie is geweest van Bonaventura. Zelf ben ik een gymB 1964-1970. Maar kennelijk niet (meer) bij de school als oud-leerling bekend. Ik heb me via info@bonaventuracollege.nl proberen te melden als oud-leerling maar kreeg de mail ‘host unknown’ retour. 
Al zoekend/surfend kwam ik langs jouw Bona-site; erg leuk zo eens terug in de tijd te reizen, veel oh ja. Dacht zelfs gezichten te herkennen van leerlingen op een enkele foto. 
Wat ik je wilde vragen is of bij jou een contact e-mailadres van Bona bekend is; of er uberhaupt oud-leerlingen worden geregistreerd? 
met dank en vriendelijke groet, 
Pieter van de Sanden

Van Albert Wessendorp HBS-A 1963-1964 kregen we de onderstaande foto‘s

Klas 5HBA-A ?
Met op de voorgrond met bonasjaal Rob Kramp.
En rechts achteraan een leerling met een Agnessjaal.
Groet
Albert Wessendorp

 Op foto klas 5 HBS A (met Rob Kramp): 4e van links achteraan, de lange jongen speelde bij de bona stars. Ik ken hem, omdat hij mij het scoren onmogelijk maakte met zijn lengte. Die rot Kallenberg ook. Wij speelden meestal tegen teams die bestonden uit slungels. En dan kon je alleen scoren vanaf het midden met lange afstandschoten.
Groet,
Arno van Berge Henegouwen

Examenklas 1962/1963 ?

Examenklas 1963-1964??

 

Pa de Wit met onbekende leerling

Blaadje, blaadje, blaadje ….

Dhr. van Gennip, maatschappijleer en economie

Arno van Berge Henegouwen: De heer van Gennip gaf bij ons het vak Staatsinrichting. Ik heb veel van mijn inzichten aan hem te danken. Hij legde op heel plezierige wijze en doorspekt met humor de werking en organisatie van de democratie uit. We zongen voor het eerst onder zijn leiding op het plein van het stadhuis met ik geloof kerstmis. In een ander jaar op de trappen van het Leidse station. 
Arno van Berge Henegouwen

Dhr. Th. Joosten, nederlands

Pater Muskens, godsdienst

Beste Hans, 
Ik las jouw verhaal over het Bona, gelardeerd met foto’s, op internet. Leuk om weer eens door de geschiedenis te wandelen op deze manier. De laatste eindexamenfoto klopt niet helemaal. Chris Westerman (inmiddels overleden) zat niet bij ons in de klas. Hij hoort dus niet op de lijst. Verder heet Stolwijk niet Clement maar Clemens.
Het ga je goed. 
Vriendelijke groet,
Hein Wiegmans

Beste Hans, 
Werd door mijn zus in amerika gewezen op je website. Heb ervan genoten.
Groet,
Pieter van der Voort, Woubrugge

Geachte heer.
Laatst kwam ik een artikel van U tegen op het internet.
Het gaat in dit geval over schoolfoto’s van de Mariënpoelstraat.
Daar ik in deze tijd bekend was met pater Raymond v Sasse v Ysselt wekte dat mijn intresse.
In die tijd was pater Raymond directeur van het Don Bosco huis, op het Rapenburg 52.
Hier werden ook de plannen uitgebroed, om twee jeugdfilms te maken.nl “De club van de zwarte panter en “Het geheim van de Valkenhorst.
Na deze periode ben ik een paar maal bij pater Raymond op bezoek geweest in de Mariënpoelstraat.
Ik herinner mij nog de rijk geschilderde eetzaal. Dat was ook één van de kunstzinnige uitingen van de pater.
Zijn kamer,was versierd met schilden en speren.
Mijn laatste contact met hem ging dan ook over vogeltjes die hij na zijn pensioen als Pastoor te Woubrugge fanatiek schilderde .
In 1983 is hij na een val van de trap overleden en begraven op de algemeene begraafplaats te Woubrugge.
In Uw artikel,kwam ik de uitdrukking “Blub”tegen. Was dit een bijnaam, of een verwijzing naar iets anders?
Er waren wel foto”s van Pater Raymond,maar helaas door mij niet te achterhalen.Waneer er vragen zijn,dan kan ik die proberen te beantwoorden. Met dank, voor de te nemen moeite. 
W.J.Groot.

Van Ger Kraan (examen gymnasium 1964)  ontvingen we de volgende foto’s met namen:

Eindexamenklas Gym-B 1963-1964

Klas 4 of 5 Gymnasium
Ger Kraan

Beste Hans,

Onlangs kwam ik in het bezit van enige publikaties over pater Raymond.
aangezien er foto’s  bij zijn, denk ik, dat je er wel blij mee zult zijn.
Groetjes, Wijnand Groot

Beste Hans,
Ik zat op Bona zo’n 10 jaar voor jou, ik deed eindexamen HBS-B in 1956.
(dagelijks fietsend vanuit Lisse naar Bona)
Maar wat een fantastische website heb je gemaakt, veel, héél veel herkende ik.
“Jantje” met zijn eeuwige sigaretten, vadermoordenaars en ietwat besmeurde pak.
Mina, uitstekende leraar scheikunde. Rogier leerde ons wiskunde, na meneer Wiessink en pater de Teepe.
In mijn geheugen loopt een klein patertje, inderdaad met krijt op de pij, twee houten driehoeken en een bordpasser onder de arm, door de gang. Hij “schoof” eigenlijk meer, want door die wijde pij, zag je nauwelijks iets bewegen.
“Johnnie” Meyer voor Engels. Was hij geen keeper in een of andere Haagse/Wassenaarse club?. 
Ooit heeft hij mij de klas uitgestuurd naar de Boeddha. 
Met loden schoenen klop ik aan bij de rectorskamer, wachtend op “Ja, binnen”
Boeddha achter zijn bureau, keek nauwelijks op en zei “Ga maar zitten” en daar zat ik dus op het uiterste puntje van een van de leren stoelen, die er toen stonden. Boeddha onverstoorbaar bladerend in papieren.
“Je mag wel roken, d’r liggen sigaretten…., ik heb je weleens zien roken bij de fietsenstalling”.
Ik bedankte met een rood hoofd voor de sigaret en zweette peentjes terwijl de Boeddha onverstoorbaar zat te lezen, af en toe wat noterend.
Nèt voor de bel, zei hij: “Meneer Meyer stuurt er nooit iemand uit, je zult het wel bont gemaakt hebben”
Zwijgend knikte ik, op dat moment ging ook de bel. “Ga maar naar je volgende les.” zei Boeddha 
raadselachtig (sadistisch?) glimlachend. Ik haastte mij naar “de Beer”, alias pater Geers (natuurkunde).
Wat ik ooit aan strafwerk heb gemaakt, wat er ooit is gebeurd, nooit vergeet ik die afschuwelijke 20 (!) minutenop die stoel in de kamer van de Boeddha!Jij kent hem, dus je weet wat ik doormaakte.
Een hartelijke groet en bedankt voor je website!
Hans van Duijnhoven,Randers, Denemarken

Beste Hans van Ulden: 
Mijn generatiegenoten (ik ben 81 jaar ) zullen niet zo snel gaan tutoyeren, maar wij hebben aan dezelfde universiteit het zelfde vak gestudeerd, zijn (of waren) actief in het onderwijs , en hebben op de zelfde middelbare school gezeten: Bonaventura. Vandaar!!
Mede op aandringen van een veel jonger familielid ben ik sinds kort bezig mijn herinneringen op te schrijven en daar horen ook herinneringen aan Bonaventura bij. 
Met veel plezier heb ik jouw website bekeken. 
Ik ben in 1941 op school gekomen en heb in 1946 examen HBS-B gedaan. In mijn tijd was pater De Goede directeur, maar zijn opvolger pater Geurts heb ik wel gekend , net als pater Overeem ( een nichtje van hem is een oud leerling van mij). 
Het is haast niet te geloven dat jij de lieden die ik hierna noem nog hebt meegemaakt! 
De Jong (ned; Jantje) , Van Woerden ( scheik ; Mina ), Hagemeijer (duits; De Mof) , Meijer (geschied; Trees) , Wiessing (wisk.), Oltheten ( bio.) Bertels (tek.) , juffrouw Annie , Gilein (conciërge) . Dat waren in onze ogen in de jaren ‘ 40 al oude mensen ! 
De naam Gilein en zijn gezicht kwamen mij bekend voor, maar ik dacht dat hij al eerder dan 1946 in dienst is gekomen. Grappig is dat Henk Veldhoven als leerling van Bonaventura in een parallelklas zat en wij samen werkten bij ons eerste organisch practicum in Leiden. 
Ik heb Castelein ( gymn.) nog even meegemaakt, denk ik . 
Iemand schreef in een reactie op de website dat de paters O.K. waren, maar dat de leken-leraren minder sympathiek overkwamen. Daar ben ik het wel mee eens , maar over de lessen van Oltheten denk ik wel positief. Hij is in 1997 overleden en ik heb zijn weduwe toen nog een brief geschreven. 
Vreemd genoeg herinner ik mij van het gebouw in de Mrïenpoelstraat , de gangen, lokalen enz heel weinig ; wel het bord met de namen van de oorlogsslachtoffers .
Nog een vraag: Weet jij of het gedenkboek bij het 50jarig jubileum (1977) door Van Woerden ergens te koop is of in te zien ?? 
Aan die mooie website heb ik veel gehad , bedankt ! Veel succes in je werk enz. 
Ton Umans

Hallo Hans,
Wat een grappige site heb jij gemaakt met al die lokalen en verhalen en wat weet jij nog verschrikkelijk veel. Ik ben wat jonger, zat op Bona van 1971-77, maar omdat ik nummer 8 ben in het gezin op Bona leek het me wel kansrijk om mijn broertjes te gaan zoeken. En ja hoor: Ar en Ton van der Zon samen op een eindexamenfoto, en later denk ik Ton nog een keer. Ik was eigenlijk op zoek naar Ebskamp, vond inmiddels elders dat die in 99 is overleden. Ik moest aan hem denken toen ik weer op “The Rhyme of the Ancient Mariner” stuitte. Hij las dat voor, net als dat hij dat deed met Shakespeare. Cynisch, dat misschien wel, maar hij gaf goed les. Ik ga jouw site doormailen aan mijn broertjes. Over docenten: ik had van de oude garde nog les van gijs (mijn vader, inderdaad de slager, kwam er op een ouderavond achter dat hij niet (meer) wist hoe de man nu echt heette), Oltheten, Ort, Meijer, Ebskamp dus. Bijzonder aardig vond ik rector pater Overeem: die stond altijd vriendelijk bij de hoofdingang. Ik vind dat nog steeds de belangrijkste taak van een rector: alle leerlingen kennen, en bij de poort staan. Verder zoekend bedacht ik nog dat Ad van Slingeland, mogelijk een jaargenoot uit jullie tijd, ons natuurkundeles gaf op een bijzonder leuke manier. Hij had nooit rust als een leerling iets niet snapte, en kwam dan de volgende les met een nieuwe uitleg op die leerling toegesneden (bijvoorbeeld gerelateerd aan basketbal). 
Dit stukje vond ik nog ergens op het internet:

Wim Stol gaat na ruim 50 jaar met basketball-pensioen
Het bereiken van de 65 jarige leeftijd vindt Wim een mooi moment om er een punt achter te zetten.Gedurende zijn jonge jaren was Wim jarenlang speler van het eerste Team van The Bona Stars dat eind 60-er jaren Eredivisie speelde (zie de DVD de Topjaren) Het is niet zo’n duidelijke foto, maar hier zien we Wim met nummer 28 in het 1e van The Bona Stars, onder leiding van Tibor Toth, meneer Kallenberg en pater Gelauff (Piet Paard).

Boven: 41 Hans van Mameren, 10 Cees Pley, Tibor Toth, 95 Peter de Jong, Ton Kallenberg (oprichter van The Bona Stars), Pater Gelauff (jarenlang bestuurslid van The Bona Stars)

Midden: Cees den Hollander, Ben van Cleef, Andre de Jong

Onder: 44 Ad van Slingerland, 28 Wim Stol (retires 28-06-2010 na 50+ jaren basketball), Hans Kaper, Harry Stol

Groeten,
Carinke van der Zon

Deze winter heeft veel gezichten. Na de sneeuw en de kou in december repte de radio zondag van lenteverschijnselen zoals bloeiend speenkruid, hazelaars, katjes, enz. Maar ik werd vrijdag herinnerd aan die extreme winter van 1962/63. Met mijn godsdienst- en vogelpater was ik naar het strand bij de uitwatering van de Oude Rijn in Katwijk. Hij op de brommer, ik op de fiets achter hem aan. Op het strand moest ik met blote handen zijn fotoapparatuur vasthouden terwijl hij strandlopers fotografeerde. Het woei hard uit het oosten bij min 6 graden waardoor de gevoelstemperatuur op min 14 graden lag en ik mijn handen niet meer warm kreeg. Terug op school, het Bonaventuralyceum in Leiden, klapte ik al plassend in de verwarmde jongenswc op de stenen vloer. Het is de enige keer in mijn leven, dat ik spontaan van mijn stokje ging.
Arno van Berge Henegouwen,

Hans, 

Was aangenaam verrast door je verhaal over het eindexamen jaar 1966. 
De foto heb ik ook nog altijd, van de omstandigheden zoals jij vertelde kan ik me niet meer zo heel veel herinneren,maar wel dat het een geweldige tijd is geweest. 
Ik zou het heel leuk vinden als we nog eens met onze klas van toen bij elkaar konden komen voor zover we de personen nog kunnen vinden. Mogelijk heb jij nog contact met een aantal van hen. 
Na mijn HBS ben ik in Eindhoven gaan studeren en ben daar ook blijven hangen en heb de contacten van toen verloren. 
Hopelijk heb jij nog wat meer contacten overgehouden, laat maar horen. 
Groeten, 
Wim van Velzen

Ton Umans schreef de volgende anekdote: 
In de oorlogsjaren was de bekende Blauwe Tram, die tussen Scheveningen en de bollenstreek reed. , hèt vervoermiddel voor de tientallen scholieren die in Den Haag, Voorburg, Leidschen-dam of Voorschoten woonden. De meeste jongens waren op weg naar Bonaventura, de meisjes naar de MMS in Voorschoten, of de Garenmarkt-HBS i n Leiden. Ik woonde in Voorburg en tegenover ons woonde Ir. P. de Korte , leraar natuurkunde op Bonaventura (bijnaam Japie) . Volwassenen als De Korte , die net als wij een vroege tram namen, wisten wel dat ze de achterste wagon moesten mijden. Dat was het domein van de rotjongens die met voetzoekers en rook- en stinkbommen voor een puinhoop zorgden. Als in die jaren tijdens de rit tot grote vreugde van de meute de sirenes begonnen te loeien, moest de tram stoppen tot het luchtalarm was afgeblazen. Ik had wel medelijden met De Korte als wij dan in Leiden te laat aankwamen en hij in de rij op weg naar school voorop moest lopen. Er waren ook wel overmoedigen die op dagen dat er niets aan de hand was, onderweg expres uitstapten , de volgende tram namen en op school beweerden dat er luchtalarm was geweest. Omdat paterdirecteur De Goede niet achterlijk was, l iepen ze meestal tegen de lamp.
Op een dag in de ‘ honger -winter’ (1944/1945 ) belde De Korte bij ons aan en vroeg aan mijn moeder hoe het kwam dat ik er zo slecht uitzag. Toen mijn moeder het voor de hand liggende antwoord : ‘honger’ gaf , zei hij dat hij als ‘blokhoofd’ ( van de Luchtbeschermings-dienst) , misschien iets voor mij kon doen. De volgende dag stond hij weer voor de deur, nu met een bordje met daarop twee haringen. Meer had hij blijkbaar niet kunnen bemachtigen, maar ik was hem er wel heel dankbaar voor. 
Ton Umans

Dag Hans,
Ik heb genoten van het door jou samengestelde “Bonaboek”. Zelf ben ik in ’69 van school gegaan, twee jaar later dan had gekund als ik niet voor de B-kant had gekozen en misschien is het daarom dat ik mij nog veel namen van de leraren kan herinneren. Alle reacties gelezen hebbend ben ik eigenlijk benieuwd welke leraren van destijds nog in leven zijn. Ik ben daarom eens in mijn geheugen gaan spitten en heb hieronder een lijstje gemaakt van namen die in die woelige 60-er jaren de zeer rokerige lerarenkamer bevolkten:

Nederlands: HH Joosten, Out, De Jong* (“Jantje”)

Frans: HH Van Dongen, Sistermans, (“Pa”) De Wit

Engels: HH Ebskamp *, Hooy OFM, Kagie*

Duits: HH Hagemeijer (” De Mof”), Verberg (“Gijs”)

Wiskunde: HH Elferink, Van Niekerk

Biologie: HH Oltheten*, Nelemans

Scheikunde: Van Veldhoven

Natuurkunde: Overeem OFM, Van Woerden*, Edelaar (“Pimmetje”)

Aardrijkskunde: Mw. Ort, Hr. Bonnet

Geschiedenis: HH Meijer * (“Trees”), Thomassen, Geurts OFM*, mw. Kwaad

Staatsinrichting: Van Gennip *

Gymnastiek: HH Penders, Kallenberg, Pley (later als rector opvolger van pater Overeem)

Godsdienst: Rozestraten OFM

Oude Talen: Jesse OFM (” knipperbol”), mw. Kuiper

Tekenen: HH Kompier, Roos

De lijst is natuurlijk niet uitputtend en leraren die A-vakken gaven heb ik niet gekend. Achter wiens naam een * staat weet ik dat die is overleden. Wellicht dat jouw en mijn schoolgenoten van destijds dit lijstje kunnen completeren.
Zelf woon ik inmiddels bijna 10 jaar in Frankrijk, maar enkele maanden voor het vertrek ben ik nog eens het gebouw aan de Marienpoelstraat ingelopen. Wat was het veranderd. De kapel was een documentatiecentrum geworden, de trapsgewijze opbouw van de lokalen waar aardrijkskunde, scheikunde en biologie werd gegeven was weg, de lerarenkamer was naar de 1-ste verdieping verhuisd, er was geen “kleine kantine” meer. Om maar wat te noemen. Gek eigenlijk, zoals de beelden van toén nog in het geheugen zaten en hoe vreemd het was om er ruim 30 jaar later doorheen te lopen. Ik was destijds in 1969 blij er weg te kunnen (mét diploma), maar naarmate de tijd verstrijkt dringt bij mij het besef door dat het eigenlijk een prachttijd is geweest. Niet alleen uit sentimentele overwegingen maar ook door de inmiddels verkregen zekerheid dat Bona in belangrijke mate heeft bijgedragen aan mijn vorming – waarmee ik méér bedoel dan het vergaren van kennis.
Hoe dan ook, het was goed én leuk om dit alles weer opnieuw te beleven. Bedankt.
Albert la Rivière

Beste Hans, 

Ja hoor, je hebt me gevonden. Ik zat bij Frans in A4b en A5b (met als bijzonderheid dat we met de hele klas zijn overgegaan).Helaas was ik gezakt voor mijn eindexamen en mocht van Geurts niet terugkomen (en of andere privéruzie met een heeroom van me).Het laatste jaar heb ik overgedaan op het Christelijk Lyceum in Alphen aan den Rijn.Ik sta trouwens ook op schoolbank. Leuke site heb je bij elkaar gesprokkeld. Hierbij wat foto’s van een klasseavond bij mij thuis in Alphen.En een klassefoto die op Schoolbank.nl staat.Je mag die gebruiken als je wilt.De laatste foto is van mijn – in die tijd – favoriete huisdier, zelf grootgebracht. Wat ik heel jammer vind is dat ik nooit een uitnodiging heb ontvangen voor een reünie, maar volgens Iet Scheerder – die ik ooit eens aan de telefoon heb gehad – werden niet-geslaagden niet uitgenodigd.Dus als er eens plannen komen voor een reünie van A4b en A5b, dan houd ik me aanbevolen.Ik heb een paar jaar geleden alleen met George Coster wel een contact gehad, verder helaas met niemand. Ik ben eigenlijk op zoek naar Marijke de Groot, zo ver ik me kan herinneren waren we vriendinnen, samen in de bus enzo… Succes met je site en hartelijke groet aan Frans.
Lieke van der Kemp- van Wersch.

Via Arno van Berge Henegouwen (1966) onlangs een mooi verhaal van Peter van Zonneveld gekregen. Het gaat ondermeer over die jonge lerares Frans, Mej. E. M. Nooit geweten dat zij op de Jan van Houtkade woonde. Een mooi verhaal van Peter. 

De lerares Frans en de jongens.

Wanneer Peter van Zonneveld over de Jan van Houtkade loopt, moet hij altijd denken aan zijn lerares Frans. 
Op nummer 13, in dat kleine huisje, woonde in het begin van de jaren zestig juffrouw M. 
Ik zat in de tweede klas van het Bonaventura-lyceum. Wij waren allemaal zeer van haar gecharmeerd. Als je langs haar huisje fietste, hingen er vaak kleurige slipjes en behaatjes aan de lijn in de voortuin. Dat sprak zeer tot de verbeelding van ons, dertienjarigen. 

Ik herinner me hoe ze op een dag op het bord stond te schrijven, laten we zeggen papa fume une pipe. Ze had een rok aan van rose tweed. Onder dat schrijven schudde haar derrière zachtjes heen en weer. We keken gefascineerd toe, want op die leeftijd gaat er een wereld voor je open.

Iemand floot.
Als door een wesp gestoken draaide ze zich om. 
“Wie deed dat?”, schreeuwde ze meer dan ze riep. 
Achterin de klas ging een vinger omhoog. “Ik juffrouw”, zei Jan Blom, de kalmte zelve. “Uit bewondering”, voegde hij er nog aan toe. Ze kreeg een kleur als vuur.

Loek van Deventer stuurde ons de volgende foto’s:

Feestje na het eindexamen bij iemand thuis.Loek van Deventer: Ik heb er ook nog een scan bijgedaan van 2 foto’s met dansende leerlingen en anderen nadat we geslaagd waren. Op de verzamelfoto zie je m.i. rechts van het midden de 2 zussen van Ad en Ge van Slingerland staan.

Op de foto hierboven hetzelfde feestje met de twee zussen van Ad en Ge Slingerland rechts van het midden.
Loek van Deventer

Beste Hans,

Heel blij met de site die je hebt opgezet. Leuke herinneringen, leuke
foto’s, en leuke wetenswaardigheden.

Bijgaand 2 foto’s die nog ontbreken op je website:
– een groepsfoto van dansles 1964/65. … Ondanks de vele elegante
mooie jonge dames in mijn groep kreeg ik zelf niet de smaak van ’t
zwieren te pakken, maar het doet me plezier deze lang bewaarde foto nu
te kunnen delen. Er staan heel wat Bona leerlingen op, en onder de
vrienden en bekenden zelfs mijn boezemvriend van de “Don Bosco” lagere
school, Ton de Wit, jongste zoon van “pa” de Wit.
– verder nog een merkwaardige foto. … Misschien kan een HBS-A5A
klasgenoot nog vertellen wat onze geschiedenisleraar voor de klas deed
met een levende kip.

Op je site heb ik mezelf op 3 foto’s teruggevonden:
– op een foto van alle leerlingen gegroepeerd voor de klas, met
bovenvermelde geschiedenisleraar in ons midden.
– op twee groepsfoto’s tijdens een schoolfeestje.
Ik herinner me niet die drie foto’s ooit tevoren gezien te hebben.

Bedankt ook voor de link naar de “van Ulden” stamboom. Daar ga ik in de
komende dagen kijken.

Groeten,
Guus Overdevest

Ja, daar weet ik wel wat van. Ik was daar bij.
Aad Waaier, Stompwijker, krulhaar, Tomos bromfiets, zoon van handelaar in kip en gevogelte, bracht op de laatste schooldag een kip voor Super mee.
Super had het hele jaar zitten zeiken om een kip.
Of Aad niet een kip voor hem mee kon nemen; zijn vader had er toch zat.
Tijdens de laatste les van Super aan ons, A5a, liet Aad onverwacht plots een kip los in de klas.
Lachen dus. Super kreeg die kip van Aad, omdat hij het een jaar had volgehouden om erom  te zeiken.
Aad heeft die kip weer gevangen en voor de foto hield Super het beest even vast.
Die kip is mee teruggegaan met Aad op zijn Tomos naar Stompwijk.
Super heeft later een geslachte kip gekregen.
Hasta,
AveG
Gé van Slingerland