Oma in jonger jaren (2).

De kinderjaren van Margaretha Prins speelde zich waarschijnlijk af in de directe omgeving van de Haven in Leiden. De vader van Margaretha, Willem Frederik Prins, geboren 14 maart 1845, was afkomstig uit Den Haag. Hij werkte daar als fabriekwerker en bij de persoonsgegevens bij de burgelijke stand werd ook het beroep “getouwbout” opgegeven. Zou kunnen slaan op een bijzondere manier om met een bout onderste boven een gat dicht te maken in een scheepsromp.
Willem Frederik was getrouwd met Maria Bekooij uit Leiden. Zij kregen 9 kinderen waarvan er twee al op jonge leeftijd overleden. Het zevende kind, geboren op 15 april 1883 en overleden op 30 september van hetzelfde jaar, werd Margaretha genoemd. Oma, geboren 4 december 1884, was het daarop volgende kind en kreeg de naam van haar te vroeg overleden zusje.
Op 3 september 1888 werd het laatste kind geboren,Cornelia. Zij is op 8 maart 1957 in Leiden overleden.
De moeder van Margaretha Maria Bekooij , is op 30 januari 1917 in Leiden overleden.
Willem Frederik , de stamvader van deze tak “Prinsen” is kort daarop op 6 juli 1917 overleden.
De familie Prins heeft vanaf de geboorte van hun eerste kind Egbertus 1869 gewoond in de Oost Havenstraat vlakbij de Haven in Leiden.

Oma is geboren in de Oost Havenstraat op nr. 7  net als alle andere kinderen Prins.
Verder worden nog genoemd de adressen Oost Havenstraat 11, Havenkade 20 en Dwarshavenstraat 5 als vermoedelijke woonadressen van de familie.
Op jonge leeftijd raakte oma te water in de Zuidsingel. Pas bij de derde poging wist men haar uit het water te halen. Zij is daarna vervoerd naar het grote ziekenhuis en daar enige tijd verpleegd. Bij het ontslag uit het ziekenhuis kreeg ze boodschap mee dat ze het op het nippertje had gered maar dat oma er de rest van haar leven last van zou blijven houden.

Op de foto hiernaast van Google Earth zie je de huidige situatie met rechtsboven op het bolwerk de begraafplaats “de Zijlpoort” waar menig familielid is begraven. 
Linksonder het water van de Haven en de lange straat richting Zijlpoort is de Havenkade. De Oost Havenstraat is de lange straat die hier recht op uit komt.

Een doorkijk van de de Oost Havenstraat gezien vanaf de Haven richting Ververstraat. De foto hierboven is genomen eind 19e eeuw

Overigens komt je de naam Prins meerdere keren in de buurt tegen. 
Zo woonde daar ene Lucia Prins geboren op 18 maart 1867, de dochter van een wever.
Zij woonde in de Oost Havenstraat 3 en had eerder ook gewoond in de Dwars Havenstraat 3 en in de Oost Havenstraat 1.
Het is dezelfde Lucia Prins, die later op 33 jarige leeftijd trouwde met de oudste broer van opa, Johannes van Ulden.
Johannes was op jonge leeftijd weduwnaar geworden door het overlijden van zijn vrouw Rachel van Tongeren.
Opa was toen bijna 20 jaar en misschien was Margaretha Prins, tijdens de bruiloft 17 jaar oud, wel een van de bruiloftgasten?

Oost Havenstraat anno 2014
Foto uit 1958 en geeft in detail aan de huisnummers 3, 5 en 7. van de Oost Havenstraat